Maja nabiramo – Koprivo

Delite z ostalimi:

Kopriva

Koprivo…

Maja so travniki in gozdovi polni bujnega rastlinja, med katerim je tudi kar nekaj zdravilnih rastlin. Te je vredno nabrati in si jih posušiti za čaj, iz njih pripraviti kreme, mazila ali pa jih uporabiti za pripravo sokov in pri kuhanju vsakdanjih jedi.

Ena od najbolj koristnih zdravilnih rastlin je kopriva. Znana je po svojem čistilnem in razstrupljevalnem učinku. Bogata je z minerali, zlasti železom, ter vitaminoma A in C. Deluje očiščevalno, odvaja vodo iz telesa, ustavlja krvavitve, pospešuje cirkulacijo in nastajanje materinega mleka. Priporočajo jo pri revmi in putiki, izredno dobro deluje na dihala in živce. Kopriva deluje krepčilno na celoten organizem.

Minerali: Železo, Magnezij, Kalcij, Mangan, Baker

Vitamini: A, C

 

Kako jo uživamo?

Za čiščenje telesa si pripravimo čaj, ki ga lahko pijemo kakšen mesec, nato pa je treba z rednim uživanjem prekiniti. Redno uživanje ni priporočljivo za otroke in nosečnice.

V prehrani uporabljamo mlade vršičke koprive z dvema ali tremi listi. Najboljše so surove, ki jih lahko dodamo v solate, namaze, smoothieje in podobno.

S koprivami lahko pripravimo tudi številne jedi. Najbolje jih je le na kratko podušiti v vreli vodi, ki jo potem uporabimo skupaj s koprivami. Uporabimo jih podobno kot špinačo in blitvo: dodamo jih kuhanemu krompirju, v rižote, juhe in enolončnice, skuhamo v omaki kot prilogo, kot nadev za slane zavitke, v kombinaciji s čemažem in pinjolami pripravimo pesto za testenine in podobno.

Recept za skutin zavitek s koprivo

Zaradi številnih pozitivnih učinkov na naše telo si jo le privoščimo!

 

Delite z ostalimi:

Podobni prispevki

Hrana za boljši jutri

Med 5. in 7. novembrom bo v Ljubljani potekal Evropski simpozij hrane pod naslovom Hrana za boljši jutri. Gre za