Lan je vsestransko uporabna rastlina

Delite z ostalimi:

lan

Lan, katerega latinsko ime je Linum sitatissimum, je rastlina, ki jo v naših krajih gojijo že dolgo. Uporabna je celotna rastlina. Semena se uporabljajo za prehrano, iz njih pridobivajo olje ali pa se uporabljajo v prehrani neposredno cela oziroma mleta semena. Vlaknati del rastline pa je uporaben za proizvodnjo tekstila. Lanena oblačila so zdrava, dihajo, v stiku s kožo ne povzročajo alergij, lahko jih peremo na visokih temperaturah. Tudi likamo jih lahko na visoki temperaturi, s čimer zagotovimo, da so naša oblačila in drug domač tekstil dobro očiščeni.

Kaj pa semena? Semena se uporabljajo v prehrani. Vse tri skupine hranil: beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe, so v lanenih semenih zastopani skoraj v enakih deležih. Lan je bogat vir prehranskih vlaknin, saj jih na 100 g vsebuje kar 38 g. Prehranske vlaknine so pomembne tako za našo prebavo, kot za vzdrževanje ustreznega mikrobioma. Prav tako je tudi pomemben rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin. Nudi nam redke minerale kot so krom, cink, selen in jod, ki so pomembni za delovanje našega organizma. Predstavlja pa tudi bogat vir vitaminov: E, B2, B5, B6 in B9 – folne kisline, pomembne za normalen razvoj otroka v nosečnosti.

Maščoba, ki jo vsebuje lan, na zraku hitro oksidira. Zato je najbolje, da lan zmeljemo tik pred uporabo ali pa ga uporabimo tako, da živilo zaščitimo pred vplivom zraka. Zmleti lan lahko nekaj dni hranimo v tesno zaprtem kozarcu.

Lan, ki ga užijemo v obliki celih semen, se v telesu sicer ne more izkoristiti, deluje pa na izboljšanje prebave. Sluz, ki jo lan tvori v stiku z vodo, namreč olajša prehod vsebine črevesja in s svojo prisotnostjo poveča volumen. Tako je odvajanje lažje in manj boleče.

Delite z ostalimi:

Podobni prispevki

Hrana za boljši jutri

Med 5. in 7. novembrom bo v Ljubljani potekal Evropski simpozij hrane pod naslovom Hrana za boljši jutri. Gre za

Domača super živila

Že nekaj časa je popularno govoriti o super hrani, o super živilih. Žal se to pogosto omenja v zvezi z