SKUTIN ZAVITEK S KOPRIVO

Delite z ostalimi:

Skutin zavitek s koprivo

Kopriva je znana po svojem čistilnem in razstrupljevalnem učinku. Bogata je z minerali, zlasti železom, ter vitaminoma A in C. Deluje očiščevalno, odvaja vodo iz telesa, ustavlja krvavitve, pospešuje cirkulacijo in nastajanje materinega mleka. Priporočajo jo pri revmi in putiki, izredno dobro deluje na dihala in živce. Kopriva deluje krepčilno na celoten organizem.

Sestavine

Zavitek vlečenega testa
200 g mladih vršičkov koprive
300 g skute
200 g kisle smetane
200 g sirnega namaza
2 jajci
2 stroka česna ali šopek čemaža
100 g masla
Bio provansalska sol
Muškatni orešček

Priprava

Koprive na kratko podušimo v malo vode, da ovenejo in jih odcedimo. Ko se ohladijo, jih na drobno sesekljamo. V posodi gladko zmešamo koprive, skuto, kislo smetano, sirni namaz, 2 jajci, strt česen ali sesekljan čemaž ter začinimo z muškatnim oreščkom in žličko Bio provansalske soli. Maslo stopimo.

List vlečenega testa premažemo s stopljenim maslom in ga prekrijemo z drugim listom. Oblino namažemo z nadevom in zvijemo. Položimo v namaščen pekač. Postopek ponovimo, tako da porabimo vse sestavine. Na koncu zavitke radodarno prelijemo s stopljenim maslom ali sladko smetano. Pečemo v pečici pri 200°C dobre pol ure, da se zavitek zlato rjavo zapeče.

Kako naredimo jed bolj zdravo?

  • Uporabimo polnozrnato vlečeno testo
  • Izberemo ekološko pridelana živila.
  • Namesto masla uporabimo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje ali hladno stiskano nerafinirano sončnično olje.