3 triki, kako otroka naučite kuhati in se pri tem zabavate

Delite z ostalimi:

Kako naučiti otroke kuhati

Pri današnjem hitrem tempu je nadvse koristno, da si otroci znajo kakšno jed tudi sami pripraviti. Pripravila sem tri trike, kako otroke pripravite do tega, da se lotijo samostojne priprave enostavnih jedi in predvsem, kako jih motivirati, da pri kuhanju vztrajajo. Med recepti na naši spletni strani pa najdete številne enostavne in zdrave jedi, ki jih bodo brez težav pripravili.

Glede na številne pogovore s prijateljicami in znankami, ki so skušale otroke pripraviti do vihtenja kuhalnice, smo največja ovira pri samostojnosti v kuhinji prav me – MAME! Se sprašujete, zakaj? Ker kar naprej nergamo, kaj vse delajo narobe in kaj se jim utegne zgoditi pri napačni uporabi noža, ognja ali še česa. Prav tako se mnoge mame hitro razburimo, če otroci med kuhanjem packajo, ker imamo pogosto v glavi sliko, koliko časa nam bo po kuhanju vzelo še pospravljanje.

Prav iz tega razloga pogosto kuhamo kar same, otroci pa pridejo zraven šele, ko je vse na mizi.

Tokrat pa imam za vas 3 namige, zaradi katerih se bodo otroci bolj z veseljem spravili za štedilnik.

  1. Zaupajte jim, da bodo v kuhinji previdni. Ko skušate otroke naučiti denimo rezanja čebule, jim najprej vse razložite, pokažite, potem pa prepustite, da čebulo narežejo sami. Prvič jim najverjetneje ne bo uspelo sesekljati čebule do popolnosti. Kljub vsemu ne vpijte in povzdigujte glasu. Raje jih motivirajte, da pri rezanju vztrajajo in skušajo tehniko vsakokrat še malo izboljšati.
  2. Predstavite jim kuhanje kot igro. Kuhanje je lahko zelo zabavno, če si vnaprej zastaviš cilj. Če imate dva ali več otrok, lahko denimo priredite med njimi tekmovanje v lupljenju krompirja. Denimo, kdo bo prej olupil 3 krompirje. Drugi način je, da jim pokažete, kako lahko hrano na koncu okrasijo, pri čemer naj uporabijo svojo domišljijo. Pri kuhanju smo res lahko izjemno kreativni, kar otroci obožujejo.
  3. Ves čas jih spodbujajte. Ko vidite, da jim neka zadeva pri kuhanju ne gre od rok, ne začnite s povzdigovanjem glasu. Raje jih prijazno motivirajte in jim še enkrat pokažite, kakšen je postopek. Če kaj popackajo, skušajte ohraniti mirne živce. Na koncu kuhanja raje priredite tekmovanje v pospravljanju ali jim obljubite kakšno nagrado.

Pri naših otrocih so se ti prijemi kar obnesli. Oba znata prijeti za kuhalnico, res pa je, da ima eden več veselja kot drugi. Preko tega pač ne moremo – vsak človek ima svoje želje in interese. Zagotovo pa je zelo velika nagrada za otroka že to, če za družino pripravi okusno jed, pa naj bo to sladica ali kaj drugega. Ponosen bo nase, da mu je uspelo, prav tako pa tudi cela družina.

Želim vam veliko veselja pri skupnem ustvarjanju v kuhinji!

Barbara Meža

Delite z ostalimi:

Podobni prispevki

Hrana za boljši jutri

Med 5. in 7. novembrom bo v Ljubljani potekal Evropski simpozij hrane pod naslovom Hrana za boljši jutri. Gre za

Domača super živila

Že nekaj časa je popularno govoriti o super hrani, o super živilih. Žal se to pogosto omenja v zvezi z