Poslanstvo

Poslanstvo zavoda Biogetta je povezovati ljudi, ki jih zanima zdrava prehrana. Gradimo skupnost, ki stremi k boljšemu življenju zase in za druge z uveljavljanjem ekoloških in okoljevarstvenih načel in delovanja. Naš cilj je ljudi ozaveščati o prednosti ekološke pridelave in predelave hrane, trajnosti ter varovanja okolja, da bomo ohranili naš planet zase in za naše potomce. Naše poslanstvo je ozaveščati o strokovno preverjenih, resničnih in neodvisnih dejstvih o zdravi prehrani, trajnosti in varovanju okolja. Naša skupnost odgovarja na različna vprašanja in dileme s tem v zvezi, s katerimi se dnevno srečujemo, kot denimo:

Aktivnosti Biogette

Povežimo se

Poslanstvo zavoda Biogetta je povezovati ljudi, ki jih zanima zdrava prehrana. Gradimo skupnost, ki stremi k boljšemu življenju zase in za druge z uveljavljanjem ekoloških, trajnostnih in okoljevarstvenih načel in delovanja. Z veseljem pomagamo vsakomur, ki se srečuje z različnimi vprašanji in dilemami glede zdrave prehrane, trajnosti in varovanja okolja.

Aktivirajmo se

Glede na zaskrbljujoče stanje našega planeta samo spremljanje dogajanja ni več dovolj. Vsi, ki nas zanima naše zdravje in dobrobit planeta, se moramo tudi aktivirati in povezati. Skupaj smo močnejši in naš glas je bolje slišan. Vabimo prostovoljce in strokovnjake na prehranskem, trajnostnem ter okoljevarstvenem področju, da se pridružijo skupnosti Biogetta.

Izobražujmo

Organizacija Biogetta povezuje ljudi, ki se dnevno srečujejo z izzivi, kako ohraniti zdrav življenjski slog v današnjem vedno hitrejšem tempu. Naša skupnost odgovarja na različna vprašanja in dileme v povezavi z zdravo prehrano, trajnostjo in varovanjem okolja, s katerimi se dnevno srečujemo. Ponujamo strokovno preverjene, resnične in neodvisne informacije o zdravi prehrani.

Ekipa

Biogetta - Zavod za izobraževanje in usposabljanje o zdravem načinu življenja, trajnosti in varovanju okolja sta ustanovili Iva Verbnik in Barbara Meža z željo, da povežeta ljudi, ki jih zanima zdrava prehrana. Gradimo skupnost, ki stremi k boljšemu življenju zase in za druge z uveljavljanjem ekoloških, trajnostnih in okoljevarstvenih načel in delovanja. Naš cilj je promovirati prednosti ekološke pridelave in predelave hrane ter varovanja okolja. Obenem pa vam želimo v poplavi večkrat nasprotujočih si informacij o “zdravi prehrani” omogočiti dostop do strokovno preverjenih, resničnih, nevtralnih in neodvisnih dejstev o zdravi prehrani in varovanju okolja.

Barbara Meža je magistra ekonomije in ljubiteljska kuharica, ki se že vse življenje ukvarja z zdravo prehrano in zdravo pametjo s tem v zvezi.

Začelo se je z veseljem do eksperimentiranja v kuhinji, preizkušanja novih receptov z vsega sveta in raziskovanja različnih začimb in zelišč. Ko je postala mamica, pa se je začela bolj ukvarjati tudi z domačo in ekološko prehrano ter raziskovanjem dejstev v povezavi z različnimi “smernicami” moderne zdrave prehrane, ki so si večkrat diametralno nasprotne.

Z veseljem raziskuje različna dejstva in se pri tem drži zdrave domače kmečke pameti. Še vedno pa rada raziskuje tudi v kuhinji in objavlja kuharske recepte, v katerih želi združiti kakovostno tradicionalno zdravo prehrano in današnjo hitro moderno kuhinjo.

Iva Verbnik je magistra integralnega upravljanja sistemov kakovosti in diplomirana inženirka živilske tehnologije, ki je diplomirala iz dietetike pri prof. dr. Dražigostu Pokornu.

Hrana in prehrana jo zanimata že od rane mladosti, saj je že kot deklica rada kuhala in raziskovala. Njena prva potica, ki jo je spekla pri svojih desetih letih, je bila odličnega okusa, z manjšo napako - bila je namreč brez kvasa :-).

Že 35 let raziskuje in se izobražuje na področju prehrane ter njenega vpliva na človekovo zdravje. Zanima jo predvsem, kako se prehranjevati, da ostanemo čim bolj vitalni, pa tudi kako si pomagati pri zdravstvenih težavah. Zato se zadnja leta vse bolj izobražuje tudi na področju uporabe zdravilnih zelišč in jih aktivno vključuje v vsakodnevno prehrano za ohranjanje zdravja ali pa le občasno, ko nam je potrebna dodatna podpora.

Verjame, da lahko za svoje zdravje veliko naredimo sami, vendar pa je potrebno imeti določeno znanje. A ker teoretično znanje ni dovolj, tudi praktično preizkuša in sestavlja vedno nove jedi in izdelke, pa tudi različne pripravke, ki naj bi krepili in ohranjali naše zdravje. Njeno prepričanje je, da vse kar potrebujemo, raste v našem domačem okolju in da namesto uporabe živil iz daljnih dežel, obudimo znanje naših prednikov, ki so si znali pomagati z domačimi živili in zdravilnimi zelmi. Stremi k temu, da nas obrok ne le nasiti, ampak resnično podpre v želji po ohranitvi in izboljšanju našega zdravja in dobrega počutja. Pravi, da funkcionalna živila rastejo pred našimi očmi, le spoznati jih je potrebno, zato svoje znanje z veseljem deli vsem, ki jih to zanima.