Cvetovi Bezga

Delite z ostalimi:

Bezeg

Maja so travniki in gozdovi polni bujnega rastlinja, med katerim je tudi kar nekaj zdravilnih rastlin. Te je vredno nabrati in si jih posušiti za čaj, iz njih pripraviti kreme, mazila ali pa jih uporabiti za pripravo sokov in pri kuhanju vsakdanjih jedi.

 

Če se sprehajate v naravi, boste ob obronkih gozdov, ob cestah, ob železnici in podobno videli številne dehteče grme bezga z belimi cvetovi. Bezeg cveti v drugi polovici maja in v začetku junija. 

 

Znan je po svojih številnih zdravilnih lastnostih. Cvetove nabiramo za čaj, ki je odličen za čiščenje organizma, prav tako pa pomaga tudi pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, pljučnici, prehladu in astmi. Bezeg namreč utrjuje sluznico v žrelu in nosu in tako krepi odpornost proti okužbam. Čaj iz bezgovih cvetov pomaga tudi pri senenem nahodu. Priporočljivo je, da ga začnemo redno piti že januarja, pred pojavom alergij. 

 

Iz bezgovih cvetov si lahko naredimo tudi odličen napitek, ki ga lahko pijemo čez celo leto. Še posebej ga bodo veseli otroci, ker jim je običajno zelo všeč, zagotovo je pa tudi boljša izbira od številnih kupljenih sladkih pijač.

 

Recept za šabeso – sok iz bezgovih cvetov

Potrebujemo:
30 bezgovih cvetov
3 kg sladkorja
3 limone
30 g citronke
3 l vode

 

Bezgove cvetove namočimo v prekuhani in ohlajeni vodi, dodamo na rezine narezane limone. Če je treba, cvetove obtežimo s kakšnim krožnikom, da so povsem pokriti z vodo. Pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan vodo odcedimo, cvetove in limone dobro ožmemo. V odcejeno tekočino dodamo sladkor in citronko ter mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Nalijemo v oprane steklenice čim bolj do vrha. Dobro zapremo in shranimo na hladnem in temnem mestu do uporabe.

 

Jaz soka ne prekuhavam, zato da se ne izgubijo številne koristne snovi. Tudi tako mi počaka čez celo zimo. Verjetno pa bi s prekuhavanjem pridobili na obstojnosti. 

 

Delite z ostalimi:

Podobni prispevki

Hrana za boljši jutri

Med 5. in 7. novembrom bo v Ljubljani potekal Evropski simpozij hrane pod naslovom Hrana za boljši jutri. Gre za