RIŽOTA S PIŠČANCEM IN ČEMAŽEM

Delite z ostalimi:

Rižota s piščancem in čemažem

Čemaž je zdravilna spomladanska rastlina, ki naše telo očisti in poživi, pomaga pa tudi zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, spodbuja delovanje žlez, krvni obtok ter čisti celotno prebavno pot in dihalne poti. Vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Najbolj okusen in najbolj učinkovit je surov, zato ga v jedi dodajamo na koncu, toliko da ovene. 

Sestavine

Velik šop čemaža
300 g piščančjih prsi
300 g riža
1 čebula
3 korenčki
1 paprika
50 g masla
100 g parmezana
Peteršilj
Biogetta s kurkumo

Priprava

Na maslu posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo na koščke narezanega piščanca, čez 10 min pa še narezano korenje in papriko ter dobro popečemo. Medtem zavremo 1 l vode z 1-2 žličkama Biogette s kurkumo. 

Riž vsujemo k mesu in zelenjavi in kratko popražimo. Nato postopoma zalivamo z vrelo vodo z Biogetto in ves čas mešamo, dokler riž ni kuhan. Na koncu dodamo še sesekljan čemaž in nariban parmezan. Po potrebi zalijemo, da dobimo kremno rižoto. Premešamo in pustimo še 5 minut počivati. Na krožniku potresemo s parmezanom in sesekljanim peteršiljem. 

Kako naredimo jed bolj zdravo?

  • Namesto belega riža izberemo rjavi riž, ječmen, ajdovo kašo ali kakšno drugo manj predelano žito, saj vsebujejo več hranilnih snovi in vlaknin.
  • Zelenjavo skuhamo “na zob”, tako ohrani več vitaminov in mineralov.
  • Izberemo ekološko pridelana živila.
  • Namesto masla uporabimo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje. V oljčnem olju je veliko polifenolov, ki jih prištevamo k antioksidantom rastlinskega izvora. Polifenoli povečujejo oksidativno stabilnost olja ter preprečujejo oksidacijske procese v našem telesu.