PIŠČANEC S PEHTRANOM

Delite z ostalimi:

Piščanec s pehtranom

Piščanec je priljubljena izbira za hitra kosila ali večerje, ker je hitro pripravljen in lahko prebavljiv. Obenem ima nižjo vsebnost maščob od večine drugih vrst mesa in je odličen vir beljakovin ter vitaminov B skupine. Pehtran poznamo predvsem zaradi potice, nadvse odličen pa je tudi v slanih jedeh. Vsebuje številne zdravilne snovi, vitamine in minerale, kot so magnezij, železo, kalcij, mangan, baker, kalij in cink. V ljudski medicini se uporablja za spodbujanje apetita, blaženje želodčnih krčev, pospeševanje izločanja žolča in v boju proti črevesnim zajedavcem.

Sestavine

500 g piščančjih prsi
50 g masla
2 čebuli
2 dl sladke smetane
1 žlica suhega ali šop svežega pehtrana
Biogetta

Priprava

Piščančje prsi narežemo na zrezke in jih popečemo na maslu. Nato jih vzamemo iz ponve in v isti ponvi posteklenimo sesekljano čebulo. Zrezke vrnemo v ponev, dodamo sesekljan pehtran in čisto malo zalijemo z vodo, da se duši približno 15 minut. Začinimo z Biogetto. Na koncu prilijemo sladko smetano in kuhamo še dve minuti. 

Postrežemo s pire krompirjem, rižem, njoki ali drugo podobno prilogo.

Kako naredimo jed bolj zdravo?

  • Izberemo domačega ali ekološko vzrejenega piščanca.
  • Uporabimo običajno sladko smetano, ki ne vsebuje aditiva karagenan, ali nadomestek.
  • Izberemo ekološko pridelana živila.
  • Namesto masla uporabimo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje. V oljčnem olju je veliko polifenolov, ki jih prištevamo k antioksidantom rastlinskega izvora. Polifenoli povečujejo oksidativno stabilnost olja ter preprečujejo oksidacijske procese v našem telesu.