PIRINI ŠIROKI REZANCI Z ZELENJAVO IZ VOKA (ČAPČAJ)

Delite z ostalimi:

Pirini rezanci z zelenjavo iz voka ali čapčaj

Ko je zelenjave v izobilju, si je privoščimo čim več in tako tudi pomembno okrepimo naš imunski sistem, da se bo učinkovito spopadel z bližajočo jesenjo in se uprl prvim prehladom. Pripravili smo recept za pirine široke rezance z zelenjavo po vzoru priljubljene azijske jedi Čapčaj.

Zelenjava v voku je samo na hitro popražena in ostane lepo hrustljava, obenem pa obdrži več pomembnih hranilnih snovi, ki se sicer s kuhanjem izgubijo.

Sestavine

300 g pirinih širokih rezancev
2 srednje veliki čebuli
2 korenčka
150 g stročjega fižola
1 bučka
2 papriki
½ manjše glave zelja
1 žlička konopljine soli
1 jušna žlica oljčnega olja

Priprava

Olupimo in na rezine narežemo čebulo in korenje, očiščen stročji fižol zrežemo malce poševno na cca 2 cm dolge koščke in stresemo v vok ali večjo ponev, ki smo jo namastili z oljčnim oljem. 2-3 minute dušimo na močnem ognju. Ko je zelenjava na pol mehka, dodamo še na rezance narezano bučko in zelje. Malo podušimo, nato pa odkrijemo in vso
zelenjavo rahlo popečemo. Posolimo s konopljino ali drugo zeliščno soljo, saj tako dodamo še več okusa in pomembnih fito snovi.

Široke rezanje skuhamo v slanem kropu, odcedimo in jih rahlo zmešamo z omako za kakšno minuto, da se omaka dobro oprime rezancev.

Po želji lahko dodamo tudi drugo zelenjavo, upoštevati moramo le vrstni red dodajanja glede na to, koliko časa se določena zelenjava kuha, da ne bo preveč mehka.

Kako naredimo jed bolj zdravo?

  • Uporabimo ekološke, polnozrnate testenine.
  • Uporabimo domačo, svežo zelenjavo z vrta, ki je bistveno bolj bogata s hranilnimi snovmi.
  • Začinimo jed z zelišči, ki še dodatno obogatijo okus in biološko vrednost jedi.