OMLETA S ŠPARGLJI IN SIROM

Delite z ostalimi:

Šparglji

Šparglji so med najokusnejšimi in najbolj zdravimi znanilci pomladi. Včasih so bili znani kot naravni afrodiziak, še danes pa so odlični za čiščenje telesa in vsebujejo številne koristne vitamine in minerale. Bolj bogati s hranili so seveda divji šparglji, ki veljajo za pomemben vir folne kisline, ki je še posebej pomembna za nosečnice.

Sestavine

400 g špargljev
6 jajc
50 g masla
100 g naribanega sira
BarBioQ začimbna mešanica

Priprava

Šparglje operemo in jih prelomimo. Kjer se prelomijo, je spodnji del olesenel, zato ga za omleto ne uporabimo. Lahko pa iz njih skuhamo okusno špargljevo juho. Zgornje dele špargljev poševno narežemo na 2 cm dolge kose in jih popečemo v ognjevarni ponvi. Medtem razžvrkljamo 6 jajc, jih začinimo z BarBioQ začimbno mešanico in vanje vmešamo še nariban sir. S to mešanico prelijemo šparglje in ponev še za 15 minut postavimo v pečico, da se zapeče.

Kako naredimo jed bolj zdravo?

  • Uporabimo divje šparglje. 
  • Izberemo ekološko pridelana živila.
  • Namesto masla uporabimo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje. V oljčnem olju je veliko polifenolov, ki jih prištevamo k antioksidantom rastlinskega izvora. Polifenoli povečujejo oksidativno stabilnost olja ter preprečujejo oksidacijske procese v našem telesu.