JUHA S ŠPARGLJI

Delite z ostalimi:

špargljeva juha

Za to okusno špargljevo juho lahko porabimo spodnje olesenele dele špargljev, ki bi jih sicer zavrgli. Lahko pa jo skuhamo tudi iz celih špargljev, pri čemer vršičke prihranimo cele za okras. 

Šparglji so zelo okusno in zdravo živilo. Včasih so bili znani kot naravni afrodiziak, še danes pa so odlični za čiščenje telesa in vsebujejo številne koristne minerale, kot so železo, fosfor, magnezij, žveplo, kalcij, baker, mangan, cink in jod, od vitaminov pa predvsem vitamin C, vitamin A, vitamin E in B-kompleks. Bolj bogati s hranili so seveda divji šparglji, ki veljajo za pomemben vir folne kisline, ki je še posebej pomembna za ženske v nosečnosti.

Sestavine

300 g špargljev
200 g bučk
1 por
1 žlička masla
1 dl sladke smetane (ali nadomestka)
Poper
1 žlička Biogette za juhe
Sesekljan peteršilj ali drobnjak

Priprava

Šparglje operemo in jih prelomimo. Kjer se prelomijo, je spodnji del olesenel. Če imamo več spodnjih olesenelih delov, jih 15 min kuhamo posebej z malo Biogette za juhe. Zgornje dele špargljev narežemo. V loncu na maslu prepražimo por, ki mu nato dodamo narezane šparglje in prepražimo na visoki temperaturi. Nekaj vršičkov prihranimo za okras.

V lonec dodamo na kocke narezane bučke, še malo popečemo in nato zalijemo z malo vode, da se dušijo. Medtem prepasiramo in precedimo olesenele dele špargljev, ki smo jih skuhali posebej. Skupaj v vodo, v kateri so se kuhali, jih prilijemo v lonec. Po potrebi začinimo z Biogetto za juhe in s poprom. Po 15 minutah so šparglji in bučke kuhane, zato lonec odstavimo in juho prepasiramo s paličnim mešalnikom. Po želji dodamo sladko smetano, na krožniku pa okrasimo s špargljevimi vršički in potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Kako naredimo jed bolj zdravo?

  • Uporabimo divje šparglje 
  • Ne dodamo smetane
  • Izberemo ekološko pridelana živila
  • Namesto masla uporabimo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje. V oljčnem olju je veliko polifenolov, ki jih prištevamo k antioksidantom rastlinskega izvora. Polifenoli povečujejo oksidativno stabilnost olja ter preprečujejo oksidacijske procese v našem telesu.