AJDOVE TESTENINE Z GORGONZOLO IN OREHI

Delite z ostalimi:

Ajdove testenine z gorgonzolo in orehi

Ajda spada med hranilno najbolj bogata žita, čeprav jo botanično uvrščamo med trave. Ne vsebuje glutena, zato je primerna za širok krog ljudi, tudi za bolnike s celiakijo. Vsebuje zelo malo maščob, zato pa toliko več beljakovin, vlaknin in antioksidantov, seveda pa tudi vitaminov in mineralov.

Ajda pomaga uravnavati nivo holesterola v krvi in je koristna za srce in ožilje. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin dobro vpliva na našo prebavo. Spada tudi med beljakovinsko bogata živila in ima nizek glikemični indeks, zato je odlična izbira tudi za diabetike. Pozitivnih učinkov ajde je še veliko, zato je dobrodošla v naši prehrani.

Sestavine

300 g testenin iz ajdove moke

100 g sira s plemenito plesnijo (npr. gorgonzola)

3 velike žlice kisle smetane

4 velike žlice mletih orehov

2  stroka česna

Brusnična sol

Priprava

Ajdove testenine skuhamo v slanem kropu. Medtem na pomaščeni ponvi popražimo strt česen, le toliko da zadiši. Dodamo na kose narezan sir in malo vode, ter na majhnem ognju segrevamo toliko časa, da se sir razpusti. Dodamo kislo smetano, da dobimo omako in po potrebi razredčimo z vodo, v kateri so se kuhale testenine. Začinimo z brusnično soljo. Dodamo kuhane testenine in premešamo. Postrežemo tako, da jed posujemo z mletimi orehi.

Kako naredimo jed bolj zdravo?

  • Uporabimo ekološke sestavine.
  • Uporabimo 100% ajdove testenine.