Domača super živila

Delite z ostalimi:

Zelišča

Že nekaj časa je popularno govoriti o super hrani, o super živilih. Žal se to pogosto omenja v zvezi z uvoženimi živili, še posebej radi imamo živila iz oddaljenih krajev npr. Aziije (magnosten, noni…), Latinske Amerike (maca…). Seveda so vsa ta živila, ki so pogosto celo v kapsulah, označena kot ekološka.

Ob tem se vprašam, je to res ekološko in naravno? Živila so predelana, pakirana v kapsule in potem z avionskim prevozom pripeljana v oddaljene kraje. Je to res ekološko, je to vsaj malo trajnostno? Jaz si ekološko in trajnostno pridelanih živil ne predstavljam v tej obliki. Morda se motim, morda ne razumem, zakaj so acai in goji jagode »boljše« od naše gozdne borovnice, brusnice… So ta živila res primernejša za nas kot plodovi narave našega okolja?

Mnoge rastline zavržemo kot nadležen plevel, v resnici pa smo vrgli na kompost najbolj biološko polnovredna, s fito snovmi bogata živila. Znano, je da sta regrat in kopriva eni najbolj zdravilnih rastlin, mi pa jih zavržemo in kupimo zelenjavo, ki je zrasla na hidroponiki v rastlinjakih na severu Evrope.

Se ne bomo res nikoli zavedli, kako bogato deželo imamo, kaj vse nam ponuja, pa tega ne znamo ceniti? Naša industrijsko predelana živila so vse bolj biološko revna, ob tem pa posegamo po prehranskih dodatkih. Ti pa vendarle ne morejo nadomestiti bogastva, ki nam ga ponuja divja rastlina, kot je npr kopriva.

Razmislimo, kako res lahko poskrbimo za svoje zdravje in okolje. Odprimo kakšno knjigo o zdravilnih rastlinah in ozrimo se okoli, veliko jih bomo našli v našem neposrednem okolju. Hrana našega okolja je prilagojena našim potrebam, zato ne posegajmo po hrani iz oddaljenih dežel, tujega nam okolja, ki je prilagojena tamkajšnjemu prebivalstvu. Narava zna poskrbeti zase in za nas.

Uživajmo domače jagodičje, ne zavrzimo užitnih plevelov in podprimo domače pridelovalce, predvsem tiste, ki se trudijo hrano pridelovati na ekološki način.

Tako bomo naredili največ za svoje zdravje, za varovanje okolja in tudi za družbo.

mag. Iva Verbnik, u.d.i.živil.tehnol.

Delite z ostalimi:

Podobni prispevki

Hrana za boljši jutri

Med 5. in 7. novembrom bo v Ljubljani potekal Evropski simpozij hrane pod naslovom Hrana za boljši jutri. Gre za